CLASSIS NOORD-HOLLAND
De Classis, eigenlijk voluit: de Classicale Vergadering, is net als alle andere besturen in de kerk samengesteld uit ouderlingen, diakenen, ouderling-kerkrentmeesters en predikanten. Via een getrapt systeem worden zij vanuit de plaatselijke gemeenten afgevaardigd naar de Classicale Vergadering (hoe dat precies zit, leest u in de Huishoudelijke regeling - link invoegen).
De Classicale Vergadering komt in de regel driemaal per jaar bijeen. In die bijeenkomsten bespreken we thema’s die voor de gemeenten van belang zijn en die de Classis helpen om daaraan zo goed mogelijk dienstbaar te zijn. Veel van de zaken die de Classis aangaan worden besproken en besloten door het Breed Moderamen (BM). Het BM wordt gevormd door de voorzitter, scriba, de Classispredikant en vijf andere leden van de Classicale Vergadering. Het BM vergadert maandelijks.
BELEIDSPLAN
Eind november '19 stelden wij ons beleidsplan vast. Dit is inmiddels aan alle kerkenraden toegezonden. Daarnaast is het via deze link te raadplegen. Het beleidsplan printen kan via Beleidsplan Classis Noord-Holland (printversie).
Er zijn een paar momenten waarop de gemeenten direct met de Classis te maken krijgen. Bijvoorbeeld als er een predikantsvacature is. Dan moet de kerkenraad aan het Breed-Moderamen toestemming vragen om het beroepingswerk te starten. Dat klinkt misschien ‘dreigender’ dan het is: het is vooral een moment om eens even in de spiegel te kijken. Waar staan we en wat is goed voor ons? Het BM kijkt en denkt dan graag mee. Vooral als het om een deeltijd-vacature gaat, is dat belangrijk: kan er wellicht in samenwerking met anderen gezocht worden naar een grotere formatieplaats?
Een ander voorbeeld betreft de zgn. consideraties. In onze kerk is het zo dat als de synode (het landelijk bestuur van de kerk) een wijzing voorstelt in de kerkorde of de ordinanties die bijna altijd moet voorleggen aan de kerkenraden. Hun zienswijze wordt gevraagd. Die wordt vervolgens ingestuurd naar de Classis en daar besproken. Vervolgens ontvangt de synode vanuit iedere Classis een verzamelde beschouwing van de wijzigingsvoorstellen en neemt pas daarna een definitief besluit.
De financiën van de Classis worden beheerd door de Financiële Commissie
E-Flits
De maandelijkse nieuwsbrief
Maandelijks verschijnt er van zijn hand een E-Flits, een korte nieuwsbrief waarin hij een aantal zaken en activiteiten onder de aandacht brengt. Neem ook een abonnement! Dat kan via classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl Hier kunt u een aantal recente E-flitsen teruglezen.
2024-10-07 E-Flits Oktober 2024.pdf
2024-09-02 E-Flits September 2024.pdf
2024-06-01 E-Flits Juni 2024.pdf
2024-05-04 E-Flits Mei 2024.pdf
2024-04-02 E-Flits April 2024.pdf
2024-03-05 E-Flits Maart 2024.pdf
2024-02-05 E-Flits Februari 2024.pdf
2024-01-08 E-Flits Januari 2024.pdf
2023-12-06 E-Flits December 2023.pdf
2023-11-07 E-Flits November 2023.pdf
2023-10-02 E-Flits Oktober 2023.pdf
Archief
Beleidsplan Classis Noord-Holland (printversie).pdf
Beleidsplan Classis Noord-Holland A5.pdf
Beleidsplan Classis Noord-Holland.pdf
Classis jaarverslag 2022-2023.pdf
Gedragscode visitator.pdf
Gids voor het beroepingswerk (2023).pdf
Handreiking "Als de kerk kleiner wordt....".pdf
Inspiratiefestival 2024 programmaboekje.pdf
Interview Ds. Peter Verhoeff.pdf
Kerk 2025 - Waar een woord is, is een weg.pdf
Presentatie Inspiratiefestival Ds. Peter Verhoeff.pdf
Presentatie_AJStam_zin in samenwerken.pdf
Programma boekje Inspiratiefestival 2024.pdf
Reglement Bestemmingsreserve Ringen.pdf
Subsidiemogelijkheden solidariteitskas.pdf
Verslag Classis vergadering 23.11.2023.pdf
Workshop_VKB_Powerpoint samenwerken.pdf
anbi document 2023.pdf
declaratieformulier 2024.xlsx
jaarverslag 2024 luchthavenpastoraat.pdf
Archief
Het Classicale College voor Opzicht
Eén van de taken van de classis is het opzicht over leer, leven en uitoefening van hun functie van ambtsdragers. Daarvoor heeft de Kerkorde geregeld dat er per classis een college voor het opzicht is. De kleine synode heeft het college voor het opzicht in de classis Utrecht samengevoegd met dat van de classis Noord-Holland. Lees meer.
Het Classicale College voor Bezwaren en Geschillen
Wie een bezwaar heeft tegen een besluit of een handeling van de kerkenraad, kan dat kenbaar maken bij het College voor de behandeling van bezwaren en geschillen. Goed om te vermelden is dat bezwaren moeten ingediend worden binnen 30 dagen na het besluit waartegen bezwaar gemaakt wordt. Lees meer.
Het Classicale College voor Visitatie
Als er spanningen of moeilijkheden zijn in een kerkenraad of een andere ambtelijke vergadering, kan er een beroep worden gedaan op bemiddeling door het College voor Visitatie. Lees meer.
Het Classicale College voor Beleid en Beheerszaken
Het college voor de behandeling van beheerszaken houdt het toezicht op de financiën van de gemeenten en Classis en bemiddelt ook bij geschillen in vermogensrechtelijke zaken. Lees meer.
Luchthavenpastoraat
Het Luchthavenpastoraat biedt ondersteuning aan reizigers uit binnen- en buitenland en werkt samen met o.a. het luchthavenpersoneel, luchtvaartmaatschappijen, de Koninklijke Marechaussee, ambassades en alarmcentrales.
Lees meer.
financiële commissie Classis Noord-Holland
De financiële commissie regelt alle financiële taken van de classis, de ringen en de werkgemeenschappen. Lees meer.
De Provinciale Raad Kerk en Israël
De werkgroep zoekt naar wegen om aan deze verbondenheid met Israël en Jodendom gestalte te geven in de plaatselijke gemeenten Lees meer.
Interview Classispredikant in het Noord-Hollands Dagblad
Ds Peter Verhoeff heeft een interview gegeven over het verschillend behandelen van sluiting van kerken:
Interview Ds. Peter Verhoeff.pdf
Link naar de krant: Noord-Hollands Dagblad
Ds Peter Verhoeff heeft een interview gegeven over het verschillend behandelen van sluiting van kerken:
Interview Ds. Peter Verhoeff.pdf
Link naar de krant: Noord-Hollands Dagblad